prezenta partenerului la nastere

Prezența partenerului la naștere - sprijin moral, fizic și suport emoțional

„Participă cu bucurie și uimire și privește misterul continuu al naturii desfășurându-se. Forța vitală a naturii lucrează în armonie cu tine. Ești parte din cea mai mare celebrare a vieții.” Hypno Birthing – Marie F. Mongan 

Prezența partenerului în timpul travaliului și la naștere în timpul expulzie s-a dovedit un beneficiu atât pentru viitoarea mamă care are un sprijin real în partenerul ei cât și pentru viitorul tată. 

Acesta participa în mod direct la cel mai important moment al venirii pe lume a unui copil indiferent dacă este prima experiență sau nu. 

Fiecare naștere a unui copil, pe lângă procesul în sine al nașterii, creează legături foarte puternice și între copil și tată.

Prezența partenerului în sala de naștere și asistența la nașterea efectivă a bebelușului, aduce numeroase beneficii la nivel psihologic viitorului tătic și îl ajută să intre mai ușor în rol.

Nașterea unui copil este o binecuvântare pentru ambii părinți, iar trăirile acestora din momentul testului de sarcină și până la naștere, se schimbă și se intensifică pe măsură ce se apropie nașterea. 

Cu cât cuplul conștientizează mai bine momentul nașterii și îl înțelege, cu atât mai ușoară și lină va fi trecerea prin travaliu și nașterea.

Condiții de prezență a partenerului în timpul nașterii și cum trebuie să se pregătească partenerul pentru a putea participa la naștere

De regulă nu există condiții speciale de participare a partenerului la naștere, însă acest lucru poate să difere de la un spital la altul dar și în funcție de context (exemplu: pandemia).

Prezența partenerului ține de dorința acestuia, dar și a partenerei și poate ajuta o pregătirea în prealabil pentru acest moment important.

Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar putea să le facă partenerul pentru a se pregăti de participarea la naștere:

  • să urmeze împreună cu partenera cursuri de pregătire pentru naștere și să înțeleagă exact rolul lui la naștere;
  • dacă consideră că nu este pregătit psihic, să urmeze o pregătire ghidată de către un specialist;
  • dacă are temeri și episoade de anxietate cand vine vorba de prezenta lui în sala de naștere, să le discute cu partenera și cu echipa care asistă naștere astfel încât aceste temeri să fie înlăturate până în momentul declanșării travaliului;
  • să aleagă un furnizor de servicii medicale care acceptă prezența tatălui la naștere;
  • să discute aspectele pro și contra vis a vis de prezența lui împreună cu medicul și moașa;
  • să cunoască exact aspectele sprijinului său în sala de naștere.

Beneficiile pentru viitoarea mamă a prezenței partenerului la naștere

Prezența partenerului în sala de nașteri aduce o serie de beneficii:

  • ajută viitoarea mamă să aibă amintiri plăcute și pozitive de la naștere; 
  • încurajează verbal parturienta pe tot parcursul travaliului și în timpul expulziei; 
  • susține fizic parturienta prin atingeri, săruturi și aplicare de masaj al spatelui și al mâinilor;
  • poate avea rol de transmitere a informațiilor de la gravidă la echipa medicală,  aceasta având mai mare încredere în partener mai ales dacă nu a avut acces să-i cunoască înaintea nașterii pe aceștia;
  • ajută să intre în cada, la duș.

Beneficiile suportului continuu al partenerului sunt impresionate. 

Conform Grupului pentru Sarcină și Naștere Cochrane, o sursă de informații bazată pe o evidență la nivel mondial, studiile demonstrează că suportul continuu acordat femeilor în timpul travaliului și al nașterii este în mod clar foarte benefic, în comparație cu cele care au primit îngrijiri obișnuite. 

Femeile care au beneficiat de suport continuu se pare că sunt mai puțin predispuse la:

  • nașteri prin operație cezariană; 
  • să nască ajutate de vacuum și forceps;
  • să folosească analgezia epidurală;
  • să raporteze date negative cu privire la nașterea lor.

Autorii cercetărilor Cochrane au descoperit că rezultatele au fost mai bune când parturienta a beneficiat de suportul partenerului.

Comportamentul partenerului în timpul nașterii

Partenerul are un rol important și de aceea o pregătire în prealabil este mai mult decât necesară. Acesta trebuie să:

  • rămână prezent și să nu își arate în mod direct trăirile care pot produce dezechilibrul mamei;
  • să încurajeze verbal parturienta, fără a produce disconfort echipei care asistă nașterea;
  • să susțină fizic parturienta în expulzie dacă aceasta dorește să nască într-o poziție gravitațională;
  • să secționeze cordonul ombilical atunci când primește permisiunea echipei, după penarea acestuia, când nu mai pulsează;
  • să își ia în brațe bebelușul după naștere, skin to skin este indicat și pentru tată mai ales în situațiile în care mama nu poate să facă acest lucru;
  • să se bucure alături de mamă de acest moment magic.

În țara noastră, prezența partenerului în spitalele din sistemul de stat nu este permisă deși recomandările OMS sunt foarte clare în acest sens. 

Accesul partenerului este permis doar în câteva spitale din sistemul de sănătate privat, acest lucru încurajând nașterea acasă și o reală expunere la riscurile ce pot apărea în aceste cazuri.

Încă rămâne controversat și puțin discutat subiectul cu privire la prezența partenerul  la naștere și legiferarea acestui aspect în țara noastră, deoarece se iau în calcul părerile contra venite din zona sistemului public de sănătate, cauzele fiind:

  • infrastructura maternităților în ceea ce privește sălile de naștere și de travaliu unde intimitatea nu poate fi păstrată;
  • aspecte ce țin de organizarea și funcționarea spitalelor din sistemul public de sănătate;
  • personalul sanitar reticent și foarte puțin pregătit în sensul acceptării prezenței partenerului la naștere;
  • reacțiile partenerilor nepregătiți în raport cu personalul sanitar.

În mod evident, beneficiile prezenței partenerului la naștere sunt incontestabile, iar eu ca moașa promovez, susțin și încurajez acest lucru. 

Consider că partenerul este de mare ajutor în foarte multe situații echipei medicale prin suplinirea unor manevre de suport fizic pe care parturienta nu este dispusă să le accepte de la persoane mai puțin cunoscute.

Un mare DA pentru prezența la naștere a partenerilor!

Urmărește-mă!