Hormonii în timpul travaliului și la naștere
În acest articol vreau să vă povestesc despre cei trei hormoni: oxitocină, endorfine și adrenalină, dar și despre rolul acestora în timpul travaliului și al nașterii.
Ce este oxitocina?
Oxitocina este un hormon care acționează asupra organelor ca mesager chimic în creier, controlând aspecte cheie ale sistemului reproducător, inclusiv nașterea și alăptarea, precum și aspectele comportamentului uman.
Oxitocina este produsă în hipotalamus și este secretată în fluxul sangvin de glanda pituitară posterioară.
Secreția depinde de activitatea electrică a neuronilor din hipotalamus – este eliberată în sânge atunci când aceste celule sunt excitate.
Deși este în mod tradițional asociată cu sexul, alăptarea și nașterea, aproape orice formă de legătură socială sau contact fizic pozitiv poate declanșa oxitocina.
Unii experți cred chiar că acest hormon influențează fidelitatea.
Acest hormon este secretat în timpul travaliului și are un rol important în dinamica nașterii.
Dacă procesul de eliberare naturală este inhibat de anumite stări de anxietate, procesul firesc al nașterii nu mai decurge cursiv și calm ci se stopează într-un anumit punct.
Inhibarea este declanșată de adrenalină care stopează eliberarea de oxitocină și implicit blocarea cursului natural al travaliului.
Pentru a preîntâmpina acest lucru avem nevoie de o pregătire psihică corespunzătoare astfel încât frica, descurajările celor din jur să nu își facă loc în mintea ta.
Setarea psihologică că „tu poți” trebuie să te călăuzească pe întreaga perioadă a sarcinii, astfel încât momentul nașterii să te găsească încrezătoare, puternică și fericită pentru ca hormonii răspunzători de fericire să poată să acționeze în beneficiul confortului tău.
Ce sunt endorfinele ?
Endorfinele sunt, în principal, produse în hipotalamus și glanda pituitară și au ca rol principal acela de a reduce stresul și durerea. Ele acționează asemănător cu opioidele, care sunt cunoscute pentru efectul de reducere a durerii și de producere a euforiei.
În anii ‘80, în timp ce studiau mecanismul prin care opioidele reduc durerea, oamenii de știință au descoperit că, în corpul nostru, există anumite substanțe chimice care acționează pe același principiu, de a bloca semnalele de durere și că acestea sunt endorfinele.
Numele endorfine este compus din două cuvinte: „endogeno”, ce înseamnă produs de organism și „morfină”, ce înseamnă soluție medicamentoasă pentru tratarea durerii, numele endorfine semnificând substanțe produse de organism ce reduc durerea.
Endorfina acționează în travaliu aducând o stare de bine acționând mână în mână cu oxitocina.
Ce este adrenalina?
Adrenalina este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stres. Are funcția de a pregăti organismul pentru „teamă, fugă și luptă” și are efecte intense asupra circulației sanguine, mușchilor și metabolismului glucidic.
Cu toate acestea, eliberarea de adrenalină în organism poate apărea uneori atunci când nu există nici o amenințare reală. Hormonul are același efect asupra corpului dacă există sau nu pericolul.
Ce se întâmplă în timpul unui puseu de adrenalină?
Eliberarea adrenalinei în organism are loc foarte repede, de obicei în câteva secunde. Ea dispare odată ce a dispărut posibila amenințare. Această viteză este ceea ce dă numele de adrenalină.
Adrenalina declanșează următoarele modificări în organism:
- creșterea ritmului cardiac, care poate duce la un sentiment al inimii;
- redirecționarea sângelui spre mușchi, provocând o creștere a energiei sau tremurând membrele;
- relaxarea căilor respiratorii pentru a da mușchilor mai mult oxigen, ceea ce poate provoca respirația să devină superficială;
- crește viteza cu care creierul lucrează pentru a planifica o rută de evacuare;
- lărgirea pupilelor pentru a lăsa mai multă lumină să intre în ochi.
Efectele secundare pot include transpirația ca reacție la stres, senzație de lumină cauzată de modificările surselor de sânge și a oxigenului și o schimbare a temperaturii ca rezultat al redirecționării sângelui.
Efectele adrenalinei asupra organismului pot dura până la o oră după puseu.
La naștere puseul de adrenalină nu se întâmplă întotdeauna dar fără o pregătire psihică pentru travaliu și naștere, adrenalină poate fi o amenințare reală.
Poate apărea și în momente de stres, cum ar fi: debutul travaliului brusc, ruperea membranelor înainte de apariția contracțiilor.
Unele femei se bucură de senzația creată. Ba chiar aleg să facă sporturi sau activități extreme pentru a declanșa eliberarea deliberată de adrenalină în organism.
Adrenalina apare mai ales noaptea.
În timpul zilei, gravida poate fi prea ocupată sau distrasă să se gândească la surse de stres sau îngrijorare.
Prin urmare, aceste gânduri apar adesea noaptea, pe măsură ce o gravidă se apropie de termen. Dacă stresul este extrem, poate declanșa adrenalină care inhibă la rândul ei oxitocina.
Care sunt cauzele?
Cauzele principale ale declanșării eliminării de adrenalină sunt:
- teama de naștere;
- teama de necunoscut;
- teama că ar putea fi singura în momentul nașterii;
- gândul ca nu o să poată sta tot timpul cu bebelușul ei;
- stresul cauzat de informații care o descurajează.
Anxietatea și stresul pot provoca o eliberare mai frecventă de adrenalină în organism.
Cum putem controla?
Prea multă adrenalină poate fi o experiență incomodă.
Există câțiva pași pe care ogravidă îi poate parcurge pentru a controla reacția organismului la o eliberare de adrenalină.
- atenția la respirație;
- efectuarea de exerciții fizice;
- yoga pentru gravide;
- pilates prenatal;
- aqua gym pentru gravide;
- plimbări;
- alegerea și repetarea unui anumit cuvânt care calmează poate distrage atenția organismului la adrenalină;
- imaginea unei fotografii relaxante este o altă metodă care poate ajuta la reducerea stresului;
- prezenta partenerului în travaliu și la naștere;
- intimitatea;
- lumină difuză;
- muzica;
- aromaterapia.
Aceste tehnici dar și crearea unui ambient sigur și intim pot ajuta la calmarea corpului și a minții și pot diminua efectele imediate ale unei adrenaline.
Concluzionând, hormonii la naștere joacă un rol important și constructiv atata vreme când eliberarea lor este în concordanță cu procesul natural al nașterii.