perioada postpartum

Perioada postpartum (lehuzia) - ce se întâmplă după naștere

Perioada postpartum sau lehuzia, așa cum este denumită în termeni medicali, este perioada imediat următoare nașterii. Aceasta se întinde până când ciclul menstrual se reia.

Poate dura șase săptămâni sau se poate întinde pe o perioadă mai lungă, atunci când femeia alăptează.

Lehuzia are trei etape: 

  • Lehuzia imediată = include primele 4 ore după naștere;
  • Lehuzia propriu-zisă = cu durată de 10 zile;
  • Lehuzia îndepărtată = primele 40 zile de la naștere.

Lehuzia imediată

Lehuza se supraveghează în blocul de naștere, se monitorizează funcțiile vitale: TA, puls, temperatura, dar și scurgerile vaginale și contractura uterină.

Sângerarea vaginală este redusă cantitativ cu sânge de culoare închisă, fără cheaguri.
Uterul trebuie sa fie contractat (glob de sigurantă), iar volumul acestuia să nu depășească linia ombilicală.

Temperatura poate fi ușor ridicată cauzată de efortul fizic din timpul travaliului prin deshidratare mai ales în situațiile în care parturienta nu se hidratează suficient.

Este indicat ca lăuza să bea lichide dulci și să se alimenteze.Trebuie sa urineze la 2-3 ore după naștere.

Poliurie (micțiuni multiple) marcate în primele 2-3 zile însoțite de transpirații ce pot persista 2 săptămâni, pentru eliminarea surplusului de apă.

Datorită scăderii secreției de estrogenii și progesteron (scad semnificativ în primele zile), se eliberează prolactina cu rol important în procesul de lactogeneză.

Respirația devine mai ușoară, amplă și mai lentă.

Modificări anatomofiziologice

Imediat după delivrență uterul se contracta formând un glob uterin, din acest moment începe involuția utetina ceea ce înseamnă că uterul mărit în volum își reia treptat forma inițială, avuta anterior sarcinii.

Tot după delivrență apar scurgeri sanguine numite lohii.

Musculatura și ligamentele perineale se relaxează, își reiau tonusul.

Sânii, se măresc în volum datorită angorjarii. Aceștia devin dureroși în primele 3-4 zile după naștere. Pot apărea dureri la nivelul mamelonului, rar frisoane fiziologice în contextul instalării secreției lactate.

Modificări psihoemoționale

Datorita schimbărilor hormonale, apar pusee euforice, dar și labilitate și irascibilitate emoțională. 

Aceasta se manifestată prin tristețe, plâns, sensibilitate ridicată la tot ce este in jur dar mai ales la plânsul și stările fiziologice prin care trece nou născutul, anxietate cauzata deficitului de cunoștințe cu privire la îngrijirea nou născutului și in ceea ce privește alăptarea.

De asemenea, există multe cazuri în care apare așa numita „drepresie pospartum”/ „depresia postnatală”.

Micțiunea

În primele ore după naștere este posibil ca micțiunea să fie deficitară. Acest lucru poate find cauzat de mai mulți factori:

  • nașteri grele;
  • nașteri cu feți mari sau macrosomi( peste 4000g);
  • traumatisme obstetricale (aplicare de vidextractor și forceps);
  • expulzii prelungite;
  • retentii placentare;
  • dezechilibre hidroelectrolitice;
  • dezechilibre hemodinamice;
  • factori psihologici;

În lăuzia imediată este posibil să apară retenția de urină. Aceasta poate duce la relaxarea uterului și implicit la instalarea atoniei uterine (relaxarea uterului) care duce la hemoragie.

Prima mictiune după naștere este foarte importantă în vederea prevenirii acestor incidente.

Foarte important este ca mama să fie în contact cu bebelușul, astfel delivrența să fie fiziologică pentru a preîntamplina complicațiile de acest gen.

Tranzitul intestinal își reia fluxul normal avut înainte de naștere. Constipația de sarcină dispare încet, iar orarul eliminărilor revine la normal.

Supravegherea în lehuzie

Lohiile
În primele 2 – 3 zile au aspect sanguinolent și conțin sânge necirculat, fragmente de țesuturi degenerate și plasmă. În primele 4 – 5 zile au aspect sero-sanguinolent.

În zilele 6 – 10 devin serioase, iar după 10 zile capătă o nuanță gălbuie

După 3 săptămâni de la naștere se reduc cantitativ până la dispariție luând aspectul secreției normale. 

După fiecare alăptare poate apărea o cantitate mai mare, uneori cu sânge proaspăt, dar nu trebuie să te îngrijoreze pentru că este perfect normal acest lucru.

Mirosul lohiilor variază în funcție de flora din vagin: fad, treptat devine nefetid, în cazul infecțiilor mirosul lohiilor este fetid.

Uterul este dur nedureros, trompele, ovarele, ligamentele uterine își revin la normal în 2 săptămâni.

Involuția uterină este 1.5 cm / zi, astfel încât în cea de-a 12 zi sa nu mai poată fi palpat deasupra simfizei pubiene redevenind organ pelvin.

În primele zile sunt contractii uterine numite răsuri, care ajută la eliminarea conținutului uterin și la involuția acestuia. Ele se accentuează în timpul alăptării datorită eliberării reflexe a oxytocinei.

Temperatura
În primele zile după naștere, temperatura crește în mod normal peste 37°C.

În primele 2 – 3 zile poate crește până la 38°C datorită angorjării sânilor (furia laptelui) care cedează spontan și relativ ușor.

Febra peste 38°C care durează mai mult de 24h se interpretează ca infecție puerperală.

Diureza
În primele zile apare poliuria, cantitativ 1500 – 2000 ml/ 24h.

Tranzitul intestinal
Se reia la 2-3 zile după naștere. Este recomandat să eviți constipația prin consum de lichide, dușuri călduțe, alimentație echilibrată, supozitoare cu glicerină la nevoie.

Se urmărește caracterul scaunelor.

Igiena în timpul perioadei postpartum

Toaleta sânilor

Se spală sânul înainte și după alăptare cu apă și săpun, se badijonează mamelonul cu lanolină în peliculă subțire și se ține la aer.

În cazul în care există ragade (răni la nivelul mucoasei areolei mamare) poți aplica alternativ și laptele tău sau după caz colostrul. Când leziunile sunt foarte profunde se vor aplica produse pentru cicatrizare la indicația medicului.

În perioada de angorjare se aplica comprese calde, iar după supt varză menținută cu ajutorul unei bustiere.

În perioada de angorjare nu se recomanda folosirea pompei deoarece poate sa sporească procesul inflamator fiziologic.

Toaleta vulvo-perineală

Toaleta vulvo-perineală se face la fiecare micțiune sau defecație, cu dușul. Edemul, durerea și disconfortul pot fi reduse prin aplicarea de comprese reci în regiunea perineală.

În cazul unei plăgi perineale poți pulveriza după toaletarea și uscarea zonei un spray calmant.

Nu este permisă aplicarea pe zona respectivă a pomezilor, antibioticelor care conțin vehicul gras deoarece antrenează macerarea țesutului care duce la dehiscente (deschideri) ale plăgii.

Trebuie să te asiguri că plaga este în permanență uscată și curată, tocmai din această cauză poți folosi tampoane speciale pentru lehuze. Înainte de folosire poți să pulverizezi și pe suprafața talonului spray calmant.

Absorbantele trebuie să le schimbi ori de câte ori este nevoie.

Sexualitatea

Raporturile sexuale pot fi reluate după 6 săptămâni de la naștere, înainte este nevoie să faci un consult ginecologic pentru a te asigura ca totul este în ordine.

Activitatea sexuala în aceasta perioada este redusă datorită oboselii, durerilor, lohiilor și uscăciunii vaginale.

Este o perioada delicată pentru viața de cuplu, dar cu înțelegere și afecțiune în doua luni viață sexuală a cuplului va reveni la normal.

Urmărește-mă!