basterea in apa

Nașterea în apă o „alternativă” controversată a nașterii

Nașterea în apă este o practică din antichitate, în Grecia antică femeile își aduceau pruncii pe lume în apă. În anii 60, cercetătorul sovietic Igor Borisovici Charkovsky a dezvoltat acest concept al nașterii în apă după delfini.

Obstetricianul francez Frèdèrick Leboyer a dezvoltat practica imersiunii nou-născutului pentru adaptarea lui mai blândă la viața extrauterină, prin a minimaliza trauma nașterii.
Michel Odent a continuat practica și a experimentat nașterea cu apă caldă într-o piscină, căldura și flotabilitatea reducând durerea și sporind relaxarea femeii.

Ideea de naștere în apă s-a dezvoltat în mod natural deoarece nu există contraindicații fundamentale pentru acest lucru, fătul din lichidul amniotic trece în apă, astfel adaptarea lui la viața extrauterină făcându-se mult mai lin.

În acest moment în aproape toate țările lumii se naște în apă, în țara noastră doar în câteva spitale private fiind posibil acest tip de naștere, lucru ce a dus la creșterea numărului de nașteri neasigurate acasă, acestea fiind de multe ori în apă.

Cum decurge o naștere în apă?

Ea decurge mult mai lin și nemedicalizat, parturienta are posibilitatea de a-și alege poziția în care simte că poate expulza bebelușul, durerile sunt resimțite la o intensitate mult mai redusă, dureri suportabile, scade vizibil contractura generală a întregului corp, apa relaxând toată musculatura.

Gravida poate să intre și să iasă din bazinul de naștere în funcție de cum simte să facă. Sunt situații în care parturienta se simte epuizată și dorește să iasă, revenind în apă în perioada de expulzie.

Este sigură nașterea în apă?

DA, nașterea în apă este foarte sigură atâta vreme cât:

  • sarcina este fără risc;
  • membranele sunt intacte sau nu s-au rupt de mai mult de 12 h, este risc de infecție intraamniotică;
  • funcțiile vitale ale mamei și fătului sunt în parametrii normali;
  • parturienta este pregătită psihic să expulzeze în apă.

Care sunt condițiile unei nașteri în apă?

Nașterea în apă este necesar să fie efectuată:

  • într-o instituție ce furnizează servicii medicale și are infrastructura necesară pentru nașterea în apă: cadă specială pentru naștere, siguranță epidemiologică (măsuri de curățenie și dezinfecție specifice acestui tip de cadă), apa este nevoie să corespundă din punct de vedere epidemiologic (robinet dotat cu filtre antibacteriene și dispozitive de sterilizarea apei cu uv);
  • echipa medicală să aibă pregătirea necesară pentru asistarea acestui tip de naștere;
  • gravida să cunoască și să fie pregătită pentru o naștere nemedicalizată din punct de vedere psihologic și să parcurgă programe de pregătire prenatală în această direcție.

Ce implică nașterea în apă?

Pentru parturientă:

  • să aibă un plan de naștere bine pus la punct cu o moașă sau un medic din echipa medicală a furnizorului de servicii medicale;
  • să fie pregătită fizic și psihic;
  • să aibă încredere în ea, în corpul ei și în bebelușul ei;
  • să aibă alături partenerul.

Echipa medicală are nevoie de:

  • pregătire temeinică și ancorată în realitatea actuală a nașterii naturale;
  • empatie;
  • răbdare;
  • deschidere și să manifeste înțelegere față de parturientă și de partenerul acesteia.

Cine te ajută să naști în apă?

În timpul travaliului și al nașterii în apă, este de preferat ca partenerul să fie alături de femeia care naște, apoi o supraveghere atentă dar limitată este asigurată de către moașă. Aceasta supraveghează starea fătului prin ascultarea periodică a bătăilor cardiace fetale (BCF), verifică dilatația colului uterin prin tușeul vaginal (acesta trebuie efectuat cât mai rar și cu blândețe).

Medicul care asistă nașterea este cel care coordonează parturienta în timpul expulziei.

Echipa de Neonatologie: medic, asistent medical, care are în țara noastră are rolul de a prelua bebelusul și de ai acorda primele îngrijiri (pansarea bontului ombilical) și inițiază alăptarea.

Este de menționat faptul că aceste măsuri se aplică după ce bebelușul este pus „skin to skin” pe mamă și după ce are loc clamparea și secționarea cordonului ombilical după ce pulsațiile acestuia nu mai sunt perceptibile prin palpare. Rolul secționării tardive este de a putea facilita transferul de la mamă la bebeluș al celulelor Stem care sunt de benefice și valoroase pentru nou-născut.

De asemenea, un rol important îl are ambianța liniștită, lumină difuză, muzica preferată și, aromaterapia.

Avantajele nașterii în apă

Există o serie de avantaje ale nașterii în apă. Printre acestea menționăm:

  • disconfortul este cu mult mai redus datorită apei;
  • posibilitatea de a expulza în poziția în care simte parturienta;
  • riscul rupturilor părților moi este cu mult mai redus, perineul se destinde mai ușor în timpul expulziei decât pe uscat;
  • adaptarea nou-nascutului la viață extrauterină este mult mai blândă și lină;
  • posibilitatea ca femeia să-și trăiască nașterea ca o experiență împlinitoare.

Există riscuri la nașterea în apă?

Statistica a demonstrat că riscurile sunt mai reduse la nașterile în apă decât la nașterile clasice, astfel putem puncta câteva riscuri precum: infecție intraamnioticădistocie de umerila făt risc de aspirație a apei în căile respiratorii (foarte rar).

Fătul este în siguranță când se naște în apă?

Da, este în siguranță deoarece el iese din cavitatea uterină unde a stat timp de nouă luni în lichidul amniotic și trece în apă păstrându-și reflexul de apnee, astfel adaptându-se mult mai blând la viață extrauterină.

Reflexul de apnee al bebelușului se păstrează până la vârsta de trei luni.

Cum respiră și cât stă bebelușul în apă ?

Nou-născutul se manifestă exact ca și în viață intrauterină exact ca în cele câteva secunde petrecute în apă.

Timpul diferă în funcție de anumite situații care țin de poziția mamei, de lungimea cordonului ombilical și de poziționarea acestuia la nivelul gâtului (circulară de cordon), dar nu trec mai mult de 2 minute de la nașterea efectivă a capului și scoaterea din apă a nou-născutului.

Ce temperatură trebuie sa aibă apa pentru nașterea în apă?

Temperatura nu trebuie să depășească 37.5°C, pentru că poate produce hiperchinezie (contracții uterine foarte puternice și agresive), stări de epuizare și lipotimie ale parturientei.

Recomand și susțin cu toată încrederea nașterea în apă pentru beneficiile acesteia asupra mamei cât și a fătului.

,,Acum 7 zile, Vladi a venit pe lume... 💙 Micutul acesta.. a venit sa imi demonstreze ca nasterea poate fi intr'adevar implinitoare... nemedicalizata, fara epidurala si fara epiziotomie.. cu expulzie in apa, ajunsa la spital cu dilatatie de 8 cm cu contractii fff usoare, 40 minute a durat totul Se poate ! Nasterea naturala poate fi implinitoare... cu zambetul pe fata Inainte de travaliu, in timpul travaliului si dupa expulzie... zambetul si fericirea, seninatatea si bucuria se imbina perfect alaturi de persoanele care iti ofera toate conditiile necesare si toata starea de bine din lume... Multumesc doctorului Bogdan Cioata pt suportul si increderea oferita pe tot parcursul sarcinii, pentru naturaletea si rabdarea oferita in momentele nasterii si pt ca este inainte de toate...om. Multumesc moasei Camelia Irimia pt indrumare, suport si timpul oferit pt a mi fi alaturi, fara ea probabil as fi ajuns sa nasc acasa Multumesc sotului meu Adi pt prezenta lui in fiecare moment parcurs din travaliu si nastere, multumesc pt puterea de a mi fi alaturi in cele mai frumoase si unice momente ale vietii mele, multumesc pt iubirea si implicarea pe care mi a oferit-o. Love you ❤️ Multumesc echipei de neonatologie si d-nei doctor Roxana Negriloiu Multumesc tuturor persoanelor care mi au fost alaturi. "
- Iasmina Suciu-Ardelian -

Urmărește-mă!