Nașterea blândă sau nașterea nemedicalizată
Conceptul de naștere blândă sau naștere nemedicalizată este conceput în jurul ideei că anatomia și fiziologia femeii sănătoase este creată în așa fel încât poate să aducă pe lume un copil fără intervenții medicalizate care să grăbească sau să inducă venirea pe lume a bebelușului.
În ultimii ani acest concept s-a dezvoltat în țara noastră și tot mai multe femei se pregătesc să-și aducă copilul pe lume într-un mod firesc și cât mai natural cu putință, unele alegând să facă acest lucru acasă (lucru ilegal în țara noastră).
Când poți naște nemedicalizat?
Pentru a-ți aduce nemedicalizat copilul pe lume este nevoie să țin cont de câteva aspecte importante:
- sarcina să fie fără patologie (gravida să nu aibă HTA, patologii placentare, patologii ale fătului);
- să fi pregătită mental și fizic;
- sa ai susținere din partea medicului;
- să ai susținerea unei moașe dedicate în acest sens;
- să ai furnizorul de servicii medicale care să aibă dotările necesare unei săli de naștere nemedicalizată.
Care sunt beneficiile nașterii blânde?
Beneficiile sunt valoroase și de necontestat atunci când femeia se pregătește pentru acest lucru, dar mai ales când parcursul travaliului este unul care nu necesita intervenții.
Acestea constau în:
- parturienta este mai liniștită;
- ritmul este dictat de natură;
- adaptarea fătului la viața extrauterină se face mai lin, acesta trăindu-și primele lui momente tot alături de mamă;
- eliminarea placentei se face într-un mod natural, nedirijat atunci când bebelușul este pus pe pieptul mamei
- conexiunea care se creează între mamă, tată și bebeluș în primele momente după naștere este foarte benefică copilului.
Cum poți să te pregătești pentru o naștere nemedicalizată?
Pregătirea este una la nivel mental, femeia gravida are nevoie să-și înțeleagă propriul corp și funcționalitatea acestuia în momentul travaliului și nașterii.
Programul de pregătire începe la sfârșitul primului trimestru de sarcină și se terminăm în pragul nașterii.
Gravida urmează programul de pregătire etapizat, în funcție de perioada sarcinii, la sfârșitul programului aceasta fiind pregătită pentru un travaliu și o naștere nemedicalizată.
Pregătire fizică joacă un rol important, efectuarea exercițiilor care antrenează respirația și părțile corpului cu rol în actul nașterii se efectuează în funcție de vârsta sarcinii și în dinamică (pilates, yoga, aqua gym, gimnastică prenatală) se efectuează cu personal atestat în munca cu gravidele.
Cine te ajută și susține în acest sens ?
Medici și moașe dedicați acestui tip de naștere, care arată empatie și respect față de nașterea naturală sunt deschiși la acest mod de abordare a nașterii și mai ales sunt pregătiți pentru acest lucru.
Cum și unde poți parcurge un travaliu fără proceduri medicale?
Un astfel de travaliu se poate parcurge într-un mediu special conceput pentru acest tip de nașter.
Sala de travaliu/ naștere are nevoie să fie intimă, cu acces limitat, iluminat difuz, să aibă o cadă de baie, să fie dotată cu pat comod, bande elastice ancorate serios în tavan, să aibă spalier pe perete, grup sanitar.
Sala de travaliu ar trebuie să fie utilată cu dispozitive audio care să permită audierea în surdină de muzică, să aibă difuzor pentru difuzarea unor esențe calmante, în încăpere să fie mingi și scaun pentru expulzie.
De asemenea e importantă prezența partenerului. Acesta trebuie să fie instruit să aplice anumite compresiuni și masaj pe zonele de presiune.
Care sunt limitele nașterii blânde?
Este bine de știut ca un travaliu poate să înceapă blând, dar pot apărea anumite lucruri în dinamica lui care să impună aplicarea unor măsuri terapeutice în funcție de situație.
Astfel, poate fi nevoie de:
- abord venos periferic;
- monitorizare continuă a femeii și a fătului;
- montarea de cateter epidural;
- administrarea de substanțe terapeutice care să vină în favoarea mamei dar și a copilului;
- oxigenoterapie;
- efectuarea de incizii (perineotomie, epiziotomie);
- aplicarea de vidextractor;
- terminarea nașterii prin operație cezariană.
Ce riscuri există în abordarea acestui tip de naștere?
Riscurile sunt aceleași ca în cazul nașterilor medicalizate, doar că în acest timp de naștere se lasă natura să-și facă rolul ei până în momentul în care acest lucru nu mai este benefic pentru starea mamei și/ sau a fătului și este nevoie de aplicarea măsurilor terapeutice, uneori chiar de maximă urgență.
În concluzie, acest tip de naștere este foarte benefic atâta vreme cât ea se desfășoară în parametrii fiziologici și nu pune nici o clipa în pericol integritatea sănătății mamei și a copilului.
Recomand acest tip de naștere doar dacă:
- sarcina este fără patologie;
- gravida și partenerul ei au urmat programe de pregătire;
- nașterea se desfășoară într-o maternitate.