Botezul - taina botezului, obiceiuri și tradiții
Botezul este taina prin care cel botezat se curăță de păcate, începe o viață spirituală nouă și devine membru al cultului în care se botează.
Pe lângă valoarea spirituală a acestui moment mai intervin și mari frământări care deseori dau bătăi de cap părinților cu privire la organizarea acestui eveniment.
Este important de menționat că obiceiurile diferă în funcție de religie și de zona țării din în care este botezat copilul.
Taina botezului
Botezul este practicat de majoritatea popoarelor globului pământesc, iar ritualul acestuia este diferit de asemenea în funcție de religie.
În Noul Testament se vorbește că Botezul a fost cunoscut încă de dinainte de Hristos. Vechiul Testament relatează scufundările oamenilor în apă având caracter de ritual purificator.
În religia iudaică este prezentat un ritual asemănător cu cel al botezului, cu scop de purificare spirituală dar și de curățare exterioară a ființei scufundate în apă.
Astfel de spălări purificatoare practicau și esenienii sub forma de ritualuri zilnice.
Botezul creștin sau creștinarea a luat naștere odată cu Botezul Domnului făcut de Sf. Ioan în apa Iordanului.
Iată că o data cu Noul Testament omenirea creștină începe să-și boteze copiii, acest ritual devenit un obicei sfânt.
Considerat una dintre cele Șapte Taine Sacre, botezul trebuie săvârșit de fiecare om în timpul vieții sale.
Prin taina botezului, cel botezat este făcut părtaș la moartea, îngroparea și învierea lui Hristos.
Ce semnifică botezul?
Cuvântul botez vine din „baptizein” care semnifică „a scufunda” religia ortodoxă acordand o mare însemnătate acestui ritual.
Obiceiuri și tradiții botez
Există multe tradiții și obiceiuri în cadrul înfăptuirii acestei taine, dar ne vom opri doar la lucrurile esențiale.
În cadrul ritualului tradițional se ține cont de:
- Rolul părinților;
- Rolul nașilor;
- Baia de a doua zi.
În cadrul botezului, părinții trebuie să îndeplinească anumite sarcini. În primul rând, părinții sunt cei care trebuie să anunțe preotul paroh din biserica unde urmează să boteze copilul.
Este important de știu că dacă botezul se face înainte de 40 zile de la nașterea copilului, mama nu are permisiunea de a intra în biserică. Dacă acesta se efectuează după cele 40 zile, aceasta poate participa la slujbă în urma efectuării unei rugăciuni denumită „Molitvă”.
În ziua botezului, părinții vor avea la ei certificatul de naștere al copilului pe care îl vor da preotului înainte de începerea slujbei de botez.
Tradiția spune ca părinții oferă un cadou nașilor în semn de respect.
După botez, în biserică se vor servii dulciuri.
Ce trebuie sa facă nașa în cadrul ritualului de botez?
Se știe că nașa este cea care cumpără lumânarea de botez pentru copil pe care o împodobește frumos.
Tradiția spune ca lumânarea trebuie să aibă o panglică albastră pentru băiat, roz pentru fetiță sau albă în funcție de dorințele nașei și/ sau a părinților.
După ce preotul botează copilul în cristelniță, nașa trebuie să pregătească o bucată mare de pânză albă necusută, nefinisată, numită crasma (aceasta simbolizează curățirea sufletească a pruncului botezat) și o fașă, betea care nu trebuie să fie nici prea scurtă pentru ca pruncul botezat să nu se căsătorească repede, dar nici prea lungă să nu se căsătorească târziu.
În cadrul ritualului de botez este nevoie ca nașa să pună la dispoziția preotului o foarfecă pentru tăierea părului, o cutiuță pentru păr unde preotul așează șuvița și sticlă pentru apă sfințită.
De regulă toate acestea se găsesc într-un trusou pe care nașa are obligația de a-l cumpăra, împreună cu hainele de botez ale copilului.
Pentru preot este nevoie de un prosop nou și după caz un săpun.
După caz nașii aduc vin și ulei la biserică. De asemenea, nașa este bine să cumpere o icoană pe care preotul să o sfințească.
Nașii plătesc slujba la biserică iar la petrecerea de botez oferă un dar în banii copilului.
Nașa și băița de a doua zi
Conform tradiției, în cea de-a doua zi de după botez, se face „splălarea mirului”. Adică, o baie mai specială pe care o face nașa.
În cadrul băiței de a doua zi, nașa trebuie să aibă, mir, hăinuțe noi și până după ce îl spală nu are voie să-l strige pe nume.
Băița de a doua zi presupune:
- spălarea copilului de către nașă;
- se aprinde lumânarea de la botez și se picură în cădiță ceară;
- în apă se pun petale de trandafir, aur, miere, busuioc, mirodenii;
- după baie apa va fi aruncată la rădăcina unui copac;
- ungerea cu mir a copilului de către nașă.
Alte obiceiuri esențiale
- La biserică, copilul vine îmbrăcat în haine noi primite de la moașă;
- Nașa sărută copilul înainte de botez să aibă gropițe;
- După slujba de botez, când nașa ajunge cu copilul acasă îl dă mamei în pragul ușii și spune: „Ti-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”;
- Copilul nu va fi schimbat de haine până a doua zi.