Alăptarea la sân - cel mai inteligent START
Se ştie despre laptele matern că este cea mai bună formă de nutriţie pentru nou-născuţi şi sugari.
Proprietăţile laptelui matern facilitează tranziţia de la viaţa intrauterină la cea extrauterină. Acest lichid dinamic furnizează o gamă largă de substanţe bioactive copilului aflat în creştere în timpul perioadei critice de dezvoltare a creierului, sistemului imun şi a sistemului digestiv.
Clinicienii trebuie să cunoască modul în care glanda mamară produce lapte matern şi în ce fel, prin intermediul proprietăţilor sale, laptele matern hrăneşte şi protejează copilul alimentat la sân.
Ce este Lactogeneza?
În timpul lactogenezei, glanda mamară dezvoltă capacitatea de a secreta lapte.
Lactogeneza include toate procesele necesare pentru transformarea glandei mamare din starea sa nediferenţiată din timpul sarcinii precoce în starea sa complet diferenţiată, la ceva timp după naştere. Această stare complet diferenţiată a glandei permite lactaţia completă.
Sunt discutate mai departe cele 2 stadii ale lactogenezei.
Stadiul 1 al lactogenezei apare la mijlocul sarcinii. În stadiul 1, glanda mamară devine competentă pentru producţia de lapte. În lichidul glandular secretat cresc lactoza, conţinutul total de proteine şi concentraţia de imunoglobuline în timp de concentraţiile de sodiu şi clor scad.
Glanda este acum suficient de diferenţiată pentru a secreta lapte aşa cum observă adesea şi mamele care spun că pot exprima picături de colostru din mamelon în trimestrul doi sau trei de sarcină. Totuşi, nivelurile crescute de progesteron şi estrogeni circulante în sânge menţin secreţia lactată sub control.
Ce este colostrul?
Aliment minune pentru bebeluş, colostrul este prima şi cea mai importantă hrană a unui nou-născut.
Colostrul este un aliment minune pentru bebeluşi şi deoarece este secretat într-o cantitate nu foarte mare, timp de numai câteva zile după naştere, este extrem de important ca nou-născutul să beneficieze de ingredientele sale fantastice.
Pentru ca acest lucru să se poată realiza, bebeluşul trebuie să fie pus la sân imediat după naştere sau cât de repede posibil, iar supturile să aibă loc cu o frecvenţă ridicată, la cerere.
Ceea ce puţine mame ştiu este că formarea acestui colostru începe încă din timpul sarcinii, mai precis atunci când mama se află în ultimul trimestru.
Cum să inițiez corect alaptarea?
Este cel mai important moment după nașterea bebelușului și se poate efectua înainte ca placenta să delivreze. Prin aplicarea bebelușului pe pielea mamei „skin to skin” de fapt de acționează factorul declanșator prin care placenta începe să se elimine și din acest moment secreția de colostru se eliberează spontan.
Nu trebuie să fi dezamăgită dacă bebelușul nu se atașează să sugă imediat, este important contactul cu mama, restul vine de la sine.
Foarte important este ca bebelușul să rămână împreună cu mama, aceasta să fie sprijinită și încurajată să alăpteze.
Cu să îmi pregătesc sânul pentru alăptare?
În perioada de angorjare a sânilor :
- aplicarea de comprese calde;
- masajul circular al sânului și evidențierea mamelonului cu ajutorul pompei pentru formarea acestuia de la Lansinoh.
- atașarea corectă a bebelușului la sân;
- după supt aplicarea de cremă sau balsam pentru sâni de la Lansinoh pe toată suprafața areolei mamare în vederea prevenirii leziunilor mamelonare și a ragadelor;
- în prima lună de alăptare, recomand purtarea bustierelor din bumbac.
În perioada de angorjare nu recomandat:
- consumul de lichide în exces;
- mulgerea sânului cu pompa
- aplicarea de comprese reci pe sânul plin.
În ce poziții să-mi atașez bebelușul la sân?
În prima lună de viață recomand:
- alternarea suptului la ambii sâni până la reglarea secreției lactate pe modul ,,cerere -ofertă” pentru a preveni eventualele procese inflamatorii cauzate de stagnarea laptelui în sân o perioadă lungă de timp;
- atașarea să fie corectă pentru a preveni ragadele;
- bebelușul vine la sân nu sânul la bebeluș.
Pozițiile recomandate de mine sunt:
Cum reușesc să sporesc confortul bebelușului?
Pentru ca bebelușul tău să aibă confort recomand:
- înfășarea în prima lună de viață;
- în cazul crampelor aplicarea pozițiilor care să faciliteze eliminarea aerului acumulat;
- comprese calde pe abdomenul bebelușului;
- în cazul colicilor administrarea de produse farmaceutice indicate de medicul pediatru și folosirea pozițiilor antologice pentru sporirea confortului bebelușului;
- dacă bebelușul tău nu se liniștește cu metodele sus enumerate, nu-ți rămâne decât să faci skin to skin, cu siguranță că procedura o să-l ajute să se calmeze.
Ce fac dacă cantitatea de lapte este insuficiență?
Dacă cantitatea de lapte este insuficientă, măresti durata suptului. De asemenea este importantă suplimentarea cantităților de lichide prin consumul de ceai pentru lactație și pastile de Schinduf
Ce am voie să mănânc?
În prima lună recomand o dietă mai puțin stresantă pentru tubul digestiv al bebelușului care este în proces de acomodare cu viață extrauterină.
De evitat: alimentele picante, condimentele, conservele, conservele (chiar și cele de casă), bulion, borș, lactate, fructe cu sâmburi mici, compot din conservă, mezeluri, afumături, condimente în exces, miere, ciocolată în exces, fructe de mare, alimente cu gluten, maioneze.
Ai voie să mănânci: legume, compot de mere, pui, pește din sursă sigură, făinoase, orez, cartofi, supă, mămăligă, ou (fiert, omletă, ochi).
De asemenea, poți să bei o cafea pe zi și să consumi o jumătate de pahar de vin la ocaziile speciale.
Pofta de dulce o poți satisface cu un chec de casă sau biscuiți de la Holle.
Alimentele noi, adică cele pe care nu le-ai mai mâncat după naștere și începi acum, se recomandă a fi introduse în alimentație singure și nu în combinații cu alte alimente noi. Acest lucru se recomandă pentru a putea identifica ce aliment noi provoacă crampe/ colici la bebeluș.
Fructele și ele se vor mânca la început singure și nu în combinații. În primele luni e de preferat consumarea merelor (coapte sau în compot) și banane dacă nu constipă. Treptat se pot introduce fructele aferente sezonului.
Dacă copilul face reacții se asteaptă 3 săptămâni, iar apoi se încearcă iar.