planul de travaliu si nastere

Planul de travaliu și naștere

Reprezintă preferințele referitoare la serviciile de care doresc viitorii părinți să beneficieze pe timpul travaliului și al nașterii. 

Planul poate conține informații medicale dar și administrative legate de tot circuitul parcurs de viitorii părinți în cadrul maternității unde o să aibă loc nașterea.

Planul inițial poate suferi modificări în funcție de parcursul travaliului și dacă statusul medical se modifică și este nevoie de aplicarea unor proceduri de urgență.

Planul de travaliu si naștere este un document scris pus la dispoziția femeii de către furnizorul de servicii medicale sau de către moașă/ medic obstetrician. El exprimă dorințele și așteptările femeii însărcinate și a partenerului ei cu privire la naștere.

Când poate fi elaborat și discutat acest document?

El poate fi elaborat în orice moment al sarcinii dar cel mai indicat ar fi de efectuat între 28 – 34 săptămâni de sarcină.

Cine face planul tău de travaliu si naștere?

Cel mai indicat este să fie făcut cu moașa care te însoțește în travaliu și la naștere.

În cazul în care nu ai o moașă, poți elabora documentul cu moașa desemnată de furnizorul de servicii medicale sau după caz, cu medicul tău obstetrician.

Care este scopul acestui document?

La întocmirea și elaborarea acestuia se poartă discuții privitoare la anumite dorințe ale viitorilor părinți și moașă. Acest plan poate varia în funcție de fiecare cuplu dar și de protocoalele furnizorului de servicii medicale.

În discuție sunt implicate multe variabile și se discută toate variantele pentru care pot fi găsite alternative corespunzătoare dorințelor.

Care sunt beneficiile unui plan de travaliu și naștere?

În primul rând comunicarea cu personalul medical, respectiv moașa, înainte de începerea travaliului. Acest lucru vă scutește de anumite lucruri în timpul travaliului, lăsându-te să te poți concentra asupra aducerii pe lume a copilului.

Planul de travaliu și naștere poate fi elaborat și în cazul ambelor tipuri de naștere ?

Este necesar de elaborat doar dacă alegi să naști natural și se personalizează în funcție de fiecare femeie în parte.

În cazul în care apare o complicație prevăzută sau neprevăzută el poate fi schimbat pentru a fi adaptat modului de abordare medicală.

Pentru fiecare schimbare o să fii informată și ți se va cere acordul.

Ce conține planul de travaliu și naștere?

Planul de naștere include 4 capitole: Travaliul și nașterea, Ora magică, Lăuzia și Lactația.

Travaliul și nașterea

În cadrul acestui capitol al planului regăsim următoarele subiecte pe care am să ți le prezint succint în cele ce urmează.

Însoțitorul

Se recomandă prezența unui însoțitor, de preferat partenerul, un membru al familiei sau doula. În România doar câteva maternități private permit prezența însoțitorului.

Spațiul fizic și confortul

Aici se discută despre tipul sălii de naștere, echipamente alternative neconvenționale, aspecte de confort, lumini, muzică, apă.

De preferat ar fi să vizitați locul și să vi se explice tot ce vă poate aduce confort psihologic, acest lucru contribuind la siguranța de care ai atât de multă nevoie în acel moment.

Necesități specifice

Dacă ești în situația temporară a unei incapacități cauzate de sarcină sau de sănătate (incapacitate vizuală și auditivă sau comunicare).

Poți discuta despre modul prin care pot fi evitate aspectele neplăcute. Prezența unui interpret pentru limbajul semnelor în caz de incapacitate auditivă și acces la informații în format Braille în cazul incapacității vizuale .

Intimitatea

Protejarea dreptului la intimitate. În acest sens la naștere vor fi prezente doar persoanele necesare care se vor prezenta și identifica.

Informații și luarea deciziilor

În conformitate cu protocoalele și dreptul tău la informare, vei fi informată despre parcursul travaliului și al nașterii ori de câte ori va fi nevoie.

Proceduri

  • Personalul medical care asistă în travaliu și la naștere – de preferat ar fi să fi asistată de aceleași persoane care pot fi disponibile oricând.
  • Clisma – nu este necesară, dar se poate efectua la cerere sau dacă se impune din punct de vedere medical.
  • Înlăturarea părului pubian – nu este necesar să-ți înlături părul pubian. În cazul în care sunt necesare suturi în zona perineală, acesta poate fi înlăturat în acel moment.

Alimentația și hidratarea în timpul travaliului 

Nu există motive pentru a nu mânca sau a te hidrata. Poți să ai cu tine lichide pe bază de săruri sau sucuri naturale care au scop revigorat și energizant. 

Te poți alimenta cu fructe, legume proaspete, batoane integrale care să îți întărească forța atât de necesară în expulzie. Poți discuta acest aspect cu moașa și în funcție de regulile furnizorului de servicii medicale poți aduce sau ți se pot pune la dispoziție aceste lucruri.

Monitorizarea fetală în cursul travaliului și al nașterii 

În cursul travaliului se verifică starea fătului periodic. În funcție de situație se poate efectua CTG la internare și ori de câte ori statusul medical impune acest lucru. 

În restul perioadei pot fi ascultate bătăile ritmului cardiac fetal periodic cu un Dopller fetal. În cazul unui parcurs lin și blând nu se vor impune CTG-uri repetate.

Administrarea medicamentelor în timpul travaliului și a nașterii 

La nașterea blândă nemedicalizată nu se impune administrarea de medicamente

Dacă este cazul unei declanșări după 41 de săptămâni de sarcină, vei discuta acest aspect cu medicul și moașa. Se pot administra în cazul declanșării: prostaglandină sub formă de ovule sau mici săculeți intravaginali, după caz oxitocină în perfuzie intravenoasă, antispastice intrarectal sau intramuscular.

Aplicarea cateterului venos 

Nu este necesară la nașterile naturale nemedicalizate. Acestea se montează în caz de nevoie dacă parcursul travaliului sau a nașterii impune acest lucru.

Tușeul vaginal 

Se realizează de către moașă sau medic pentru a verifica dilatarea colului uterin, poziția capului în raport cu strâmtoarea superioară a bazinului și starea membranelor. 

Nu este nevoie de verificarea abuzivă la intervale reduse. Acestea se realizează cât mai rar, cu blândețe și cu ajutorul unui ulei sau gel pentru a reduce disconfortul. 

În cazul membranelor rupte se limitează și mai mult verificarea prin tușeu vaginal. Pentru a reduce riscul introducerii de germeni patogeni în cavitatea uterină, se va folosi un gel pe bază de soluții antiseptice.

Epiziotomia/ Perineotomia

Sunt incizii care se pot efectua la nivelul perineului în caz de nevoie pentru a evita anumite rupturi majore care interesează mușchii ridicători anali.

În cazul nașterilor naturale nemedicalizate pregătirea pentru naștere implică și pregătirea fizică a zonei perineale pentru a evita aceste tipuri de incizie.

O bună pregătirea a perineului și răbdarea echipei care asistă nașterea pot să evite atât rupturile cât și inciziile.

Împingerea

Este ceea ce simte parturienta să facă în timpul expulziei. Nu este indicat a fi făcută la comanda echipei ci doar când femeia simte să facă acest lucru, iar colul este dilatat complet.

Expresia „Hai, împinge!” trebuie exclusă din vocabularul echipei care asistă nașterea deoarece ei nu știu când femeia simte, iar o ghidare mecanică poate produce disconfort psihic, oboseală și panică parturientei.

Aplicarea ajutorului mecanic în timpul expulziei

Considerată o metodă agresivă, manevra Kristeller este una dintre cele mai controversate manevre efectuate în timpul expulziei.

Aceasta constă într-o presiune exercitată de medic sau moașă deasupra fundului uterin pentru ca fătul să fie împins spre strâmtoarea inferioară a bazinului.

Deși se aplică foarte mult, această manevră nu ar trebui să fie folosită decât în caz de necesitate majoră și este o alternativă mai blândă în concurență cu forcepsul sau videxul.

Secționarea cordonului ombilical

Se secționează după terminarea pulsațiilor. Doar în cazuri speciale când nou născutul are nevoie de reanimare sau starea generală a mamei impune acest lucru.

Dacă părinții optează pentru recoltarea de sânge și țesut placentar este necesară secționarea precoce a cordonului ombilical. Aceste aspecte se trasează și se discută în prealabil tot în cadrul planului de travaliu și naștere.

Tăierea cordonului de către partener poate fi o opțiune.

Metode de gestionare a durerii

La nașterile naturale dacă te pregătești corespunzător în vederea gestionării durerii, poți să duci la bun sfârșit nașterea prin aplicare de metode alternative. Dacă însă nu poți duce durerea, iar oboseala te copleșește, împreună cu echipa poți opta pentru:

  • Analgezia epidurală;
  • Inhalare de Entonox sau gaz ilarian;
  • Administrarea de medicamente antispastice, stupefiante.

Metode non-medicale sau alternative de dirijare și supraveghere a travaliului

  • Libertatea de mișcare – este recomandată pe parcursul travaliului. Parturienta trebuie să fie liberă și să-și găsească singură pozițiile confortabile fără a fi constrânsă de nici un fel.
  • Folosirea materialului de susținere – în funcție de dotările fiecărei maternități poți folosi: mingea, corzile de susținere, oglinda, peretele și palierul sub supravegherea moașei.
  • Apa este ce mai comodă metodă de confort în timpul travaliului. Dacă furnizorul de servicii medicale poate să ofere acest confort este cel mai bun lucru care poate să ți se întâmple.
  • Muzica este un mod de relaxare foarte bun.
  • Folosirea aromelor și a uleiurilor esențiale aduce un plus de confort.

Participarea activă a partenerului

Partenerul poate fi prezent pe tot parcursul travaliului și în expulzie prezența lui este foarte benefică pentru tine:

  • îți dă încredere și siguranță;
  • te susține fizic prin aplicarea masajului, presiuni în zonele de tensiune, mângâierile pot aduce confort;
  • poate participa activ cu încurajări în cursul expulziei, iar conectarea voastră cu nou născutul în primele momente de viață ale acestuia consolidează emoțional întreaga familie.

Cerințe speciale

În cazul în care nu înțelegeți limba vorbită în maternitate este nevoie de ajutorul unui translator pentru a facilita o bună comunicare cu echipa.

Apartenențele culturale și religioase, de origine a fiecărei persoane trebuie respectate în totalitate. 

Ele pot fi puse în aplicare atâta timp cât nu pun în dificultate sănătatea mamei și a nou născutului și conform legislației în vigoare .

Ora magică

În planul de naștere se menționează și procedurile care se doresc a fi puse în aplicare după expulzia fătului. Printre acestea menționăm:

Contactul piele pe piele sau skin to skin

Este o practică benefică atât pentru nou născut cât și pentru mamă. Bebelușul trebuie lăsat să aibă contact direct cu mama cel puțin în primele ore de viață. Este necesar să-ți exprimi dorințele vizavi de drepturile tale la naștere.

Dacă starea copilului necesită reanimare, vei fi pusă în contact cu bebelușul sub supravegherea medicului neonatolog în cadrul Secției de Neonatologie.

Inițierea Alăptării
Se începe imediat după naștere, spontan direct pe sân, fără folosirea dispozitivelor ajutătoare.

Primele îngrijiri ale nou născutului

  • Dacă optezi pentru întârzierea unor acțiuni care nu sunt de maximă necesitate: cântărire, măsurare, îngrijiri sau tratamente, trebuie să ai o discuție în prealabil cu un membru al echipei de la neonatologie.
  • Manevrele medicale: aspirația secrețiilor, sondajele nu sunt necesare la un nou născut sănătos fără probleme, dar aceste aspecte se discută cu tine și ți se cere acordul.
  • Administrarea medicamentelor și a vaccinurilor după naștere sunt discutate în prealabil cu medicul neonatolog și ți se cere acordul.

Poți opta sau nu pentru:

  • colir antioftalmic;
  • vaccin împotriva Hepatitei B;
  • administrarea vitaminei K.

Igiena nou născutului

În țara noastră nou născutul este îmbăiat în primele ore după naștere. Dacă nu dorești acest lucru este nevoie să discuți cu echipa de neonatologie acest aspect.

Despărțirea nou-născutului de mamă 

Este opțională și depinde foarte mult în funcție de starea mamei și a nou născutului după naștere.

Poți să stai cu bebelușul tău dar la programul de evaluare clinică el poate fi luat în Secția de neonatologie pentru vizita medicală, bineînțeles cu acordul tău.

Lăuzia

Pe parcursul spitalizării vei putea opta pentru cameră dublă sau pentru single. Perioada petrecută în maternitate la nașterea naturală trebuie să fie cât mai scurtă. 

Ți se vor asigura:

  • igiena generală și locală;
  • igiena lenjeriei de corp și pat;
  • suport și consiliere pentru îngrijirea igieno-dietetică.

Lactația

Beneficiile alăptării sunt cunoscute și susținute de către profesioniști. Ea trebuie să fie realizată în mod exclusiv și la cererea bebelușului. Dacă medicul indică un supliment o să ți se ceară acordul.

Dacă există circumstanțe personale, de sănătate fizică sau psihică, se poate iniția tratamentul pentru ablactare.

Deși încă controversat și contestat în rândul profesioniștilor din țara noastră, planul de travaliu și naștere trebuie să fie o anexa a foii de observație medicală obstetricală deoarece, dorințele și cerințele femeilor trebuie respectate atâta vreme cât sunt în conformitate cu legislația țării noastre, cu recomandările UNICEF și OMS.

Este nevoie ca femeile să fie informate să își cunoască drepturile la naștere și să aibă curaj să și le ceară.

În ceea ce privește echipa medicală, avem nevoie și noi de pregătire profesională continuă, de informare și deschidere pentru a putea face față acestor cerințe fără a pune etichete și tipare femeilor care ne calcă pragul maternităților.

Suntem obligați să le susținem în limita legilor și a protocoalelor după care funcționăm.