
Dermatita atopică la bebeluși
Dermatita atopică este cea mai frecventă formă de acțiune cutanată inflamatori ce se manifestă la bebeluși și copii și în unele cazuri chiar și la adulți.
Din păcate aceasta nu dispare prin tratament, dar poate fi ameliorată, până când trece de la sine, odată cu creșterea copilului.
Recomandările medicului dermatolog în caz de dermatită atopică la bebeluși sunt:
- evitarea factorilor iritanți, declanșatori ai leziunilor;
- folosirea unor produse de igienă specifice pielii sensibile a bebelușilor;
- băile cu apă călduță;
- tăierea unghiilor la bebeluși, pentru a nu se scărpina până la rănire;
- aplicarea unei creme speciale pentru dermatita atopică;
- folosirea hainelor din bumbac.
În unele cazuri, medicul poate să prescrie și medicamente pe bază de cortizon, antibiotic sau antihistaminic.
Simptome pentru dermatită atopică
Dermatita atopică se poate manifesta în orice zonă a corpului, dar la bebeluși apare cu precădere pe față, gât, scalp, pe coate sau pe genunchi.
Deși modul de manifestare diferă la fiecare copil în parte, principalele simptome de dermatită atopică la bebeluși sunt:
- piele uscată;
- prurit sever;
- înroșirea și umflarea zonei afectate;
- piele întărită;
- paloare;
De ce apare dermatita atopică?
Cauzele asociate cu apariția dermatitei atopice la bebeluși sunt:
- Factori genetici – problemele de piele pot fi transmise de la părinți la copii;
- Sistemul imunitar – un sistem imunitar slăbit sau în formare poate să afecteze gradul de protecție pe care pielea îl oferă;
- Factori externi – unii copii sunt mai sensibili la vremea rece, la apa caldă, la săpun sau la temperaturi ridicate.
Dermatita atopică apare cu precădere la bebelușii care suferă de alergii sau care au părinți cu probleme de piele.
Tratamentul constă în evitarea factorilor care produc leziuni la nivelul pielii și hidratarea acesteia.
Foarte importantă este hidratarea pielii folosind ulei sau cremă emolientă, hipoalergenice imediat după baie și zilnic de cel puțin 2 ori/ zi. În cazul formelor accentuate se recomandă și de 4-6 ori/ zi.
Băile sau dușurile trebuie să fie scurte (nu mai mult de 10 – 15 minute), cu apă caldă nu fierbinte, iar săpunurile și gelurile de duș folosite trebuie să fie hipoalergenice, pentru piele sensibilă.
Se pot folosi și emulsii care pot fi puse în apa de baie cu rolul de a hidrata pielea și în timpul băiței.
Este indicat ca gelul de duș/ săpunul și crema emolientă sa fie din aceeași gamă de cosmetice.
Unghiile se vor menține scurte, pentru a minimaliza posibilitatea de scărpinare. Se vor evita hainele strâmte și din materiale iritante (de exemplu lănă).
Vremea rece contribuie și ea la accentuarea uscăciunii și mâncărimii.
Cum se manifestă?
Această formă de dermatită poate apărea în orice perioadă a anului, dar este cel mai des întâlnită în timpul sezonului rece. Ea se manifestă prin apariția roșeții pe obraji și în jurul buzelor, uscarea pielii, iritații în creștetul capului, pe brațe sau în orice altă zonă poate ajunge copilul să se scarpine.
Ea poate provoca un grad mare de iritabilitate și un somn agitat.
Dermatita pe care o pot dobândi bebelușii până la 2 ani este dermatita infantilă, care prezintă leziuni cu caracter acut, de regula la nivelul capului, feței, trunchiului și extremităților.
La copiii foarte mici, această iritație a pielii poate produce o erupție cu cruste, ce apare de regulă pe față și scalp.
Care sunt cauzele?
Sunt foarte mulți factori care pot declanșa această boală la bebeluși, iar cele mai multe sunt legate de produsele de îngrijire folosite, precum șampoanele, săpunurile și detergenții, care pot irita foarte repede pielea copilului.
Factorii alergeni pot fi și ei o cauză a apariției dermatitei, iar dusurile și băile dese pot irita pielea.
Alte cauze care pot provoca dermatita atopică la bebeluși sunt: transpirația, zgârierea cu unghiuțele, scărpinatul în exces, iar istoricul familial poate să încurajeze apariția bolii.
Dacă în familie au fost cazuri de dermatită sau alergii, bebelușul poate fi predispus oricând la așa ceva.
Cum poate fi tratată dermatita atopică?
Specialiștii susțin faptul că dermatita atopică este provocata de o alergie la factorii alergeni (polen, acarieni, fum de țigară, mucegai, etc.).
După ce medicul examinează copilul, el poate stabili câțiva potențiali factori ce au determinat apariția bolii, însă nu exista o serie de analize speciale care să ofere un diagnostic.
De regulă, tratamentul dermatitei atopice constă în evitarea factorilor declanșatori și se poate opta pentru administrarea unui tratament naturist sau homeopat, în functie de stadiul în care se află boala.
Uleiul de cocos – poate să trateze cu succes problemele dermatologice, având proprietăți antibacteriene. El ajută la hidratarea pielii și înlătură mâncărimile în cazul dermatitei atopice la bebeluși.
Uleiul de măsline combinat cu miere – ambele ingrediente sunt utilizate cu succes în tratamentele cosmetice, fiind o metodă foarte bună de hidratare.
Din punct de vedere al produselor cosmetice, ca moașă, recomand produsele Dodie din gama relipidantă. Și-au dovedit eficiența în cazurile de dermatită atopică la bebelușii pe care îi precventez în programele de Baby Home SPA.

Acestea sunt realizate din extract de lăcrămioare din Japonia, cu proprietăți relipidante, adaptate pielii uscate și pielii atopice. Un ingredient activ AD-RESYL® brevetat de brandul franțuzesc Dodie.
Produsele sunt realizate din 99% ingrediente naturale. Sunt blânde cu piele sensibilă a bebelușului și reduc riscul apariției unor alergii fiind hipoalergenice și nu conțin parfum.
Gama relipidantă poate fi utilizată încă de la naștere și este potrivită chiar și pentru întreaga familie.
Nu uita de codul moasacamy pentru -10% Reducere valabil pe site-ul www.purio.ro